Violències Masclistes


A la comarca, cada dia es presenten 5 denúncies relacionades amb la violència masclista contra les dones. Hi ha dades sobre la violència masclista en el nostre entorn més proper que passen desapercebudes. És necessari que ens esforcem en conèixer quina és la realitat que ens envolta per poder lluitar contra aquesta xacra social impròpia d’una societat democràtica i avançada en ple segle XXI.

Una bona font de dades ens la proporciona l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental. En els darrers dies s’ha fet públic el darrer informe sobre violència masclista a la comarca: “Dades de Violència contra les Dones, partits judicials del Vallès Occidental, Any 2018 – 2n trimestre 2019”.

Algunes de les dades de l’informe molt ben resumides per Feministes de Sabadell:

-      Al Vallès Occidental es presenten 5 denúncies diàries per violència contra les dones. L’any 2018 es van presentar 2027 denúncies, la xifra més elevada des de 2011 i un 8,3% més que al 2017. Enguany, fins el 2on trimestre s’han presentat 1016 denúncies.
-      Un 82,7% de les denúncies provenen d’atestats policials amb denúncia de la víctima. Únicament un 0,70% de denúncies són presentades directament per la víctima al Jutjat.
-      Al 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció i d’aquestes el 60,4% van ser denegades. Tot i l’augment de denúncies presentades al 2016 les ordres de protecció han continuat disminuint.

Us animo a conèixer la resta de dades de l’informe i a implicar-nos, dones i homes, en la lluita contra la violència masclista en el nostre entorn més proper.

En aquesta entrada al bloc reprodueixo el meu discurs íntegre en l’acte del 25N de 2019 a Santa Perpètua:

“Bona tarda a totes i a tots,

Vull iniciar aquest parlament agraint a la l’Eva, la Daniela, Tània i la Montse la lectura del manifest en commemoració, a Santa Perpètua, del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència masclista vers les dones. Un manifest elaborat per les dones del grup del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Ajuntament, a les que vull donar les gràcies per la seva important contribució a aquest acte.

També vull agrair la presentació de l’acte a càrrec de la regidora d’Igualtat i Drets Civils de l’Ajuntament, la Sandra Gómez.

Com sabeu la diada se celebra cada 25 de novembre, per acord de l’Assemblea General de les Nacions Unides. El Ple Municipal que celebrarem el proper dijous 28 de novembre aprovarà, per unanimitat, una Proposició que expressa, un cop més, el ferm compromís de l’Ajuntament per continuar lluitant contra aquesta xacra social que, enguany, ja s’ha cobrat la vida de 52 dones en el conjunt d’Espanya fins avui mateix, 8 d’elles a Catalunya i més de 90 víctimes colaterals (mares, germanes, infants) i que condemna a milers de dones a viure atemorides i discriminades.

En el mateix Ple també serà llegida una Declaració Institucional de suport a la víctima de la “Manada de Manresa”, impulsada pel Consell Municipal d’Igualtat. Volem expressar d’aquesta manera la nostra sororitat amb totes les dones víctimes de violència sexista i enviar-lis el missatge que no estan soles, que estem al seu costat. Malauradament, hem de recordar que entre el 2016 i el 2018 s’han registrat a Catalunya cinc violacions en grup.

És una vergonya que l’Audiència de Barcelona hagi condemnat als agressors sexuals de Manresa per abús sexual i no per violació, situant la justícia, un cop més, en el paper de criminalització de les víctimes i no de la seva defensa, que és la defensa dels drets humans. Per això, saludem la decisió de la Fiscalia de recórrer la sentència de la “Manada de Manresa” per a que els condemnats ho siguin per violació i no per abús sexual.

És imprescindible que la lluita contra la violència vers les dones continuï sent molt visible. El  conjunt de les administracions hem de mantenir i millorar els programes d’atenció a les dones víctimes de la violència, i els programes de conscienciació i prevenció, cosa que no està passant, amb la intensitat que requereix la situació, ni per part de la Generalitat de Catalunya, ni per part del Govern Central.

Tenim els marcs legals per lluitar contra la violència masclista a Espanya i a Catalunya. Però aquests instruments han d’estar dotats dels recursos econòmics i personals necessaris per a que compleixin la seva funció.

Alhora, hem de denunciar aquelles forces polítiques que neguen o volen amagar la violència masclista. Aquestes posicions són contràries a la democràcia, a la llibertat de les dones, a la realitat feridora de les dades i a la defensa dels drets humans. No deixarem passar ni una d’aquestes posicions sense una resposta contundent.

El conjunt de la societat i les administracions hem d’estar a l’alçada del repte. Hem de ser més actius, especialment en el nostre entorn més proper, en la denúncia d’aquesta xacra que ens avergonyeix, i més solidaris amb les dones i els seus fills víctimes de la violència masclista.

Aquesta lluita també és dels homes i, per això, els hi demanem que siguin més actius, que no callin i que no permetin cap agressió masclista en el seu entorn.

Els temps estan canviant i les dones no estem disposades a que aquesta lluita contra la violència masclista es dilueixi amb el temps o quedi en un segon terme. Per això, volem enviar un missatge molt clar a tota la societat i a totes les administracions: No defallirem. No pararem de reclamar els nostres drets com a dones lliures. Estem decidides a guanyar-li la batalla a la violència masclista, costi el que costi!

En aquesta línia, pot ser una bona eina de treball la proposta de creació d’una Plataforma cívica ciutadana, compartida per dones i homes, que vehiculi les necessitats i propostes en temes d’igualtat i de violència masclista i fomenti enfortiment de la ciutadania en actes unitaris.

I ara, passarem a realitzar l’homenatge a les 52 dones assassinades al 2019, amb l’actuació de la companyia Projecte Lilith.

Moltes gràcies per la vostra atenció”.