Ordenances Fiscals 2020


El passat dilluns el Ple Extraordinari de l’Ajuntament va aprovar les Ordenances Fiscals 2020 pel proper exercici. La recaptació del conjunt d’impostos, taxes i preus públics suposen prop del 75% dels ingressos municipals. Estem parlant una quantitat molt important (més de 25M€) que representa aquells recursos econòmics necessaris per mantenir els serveis públics que presta l’Ajuntament amb suficiència i qualitat. La situació de precarietat que encara pateixen moltes famílies com a conseqüència dels efectes de la crisi, la fragilitat de la conjuntura sòcio-econòmica i l’evolució de l’índex de preus al consum, junt a la situació de incertesa política, econòmica i social que estem vivint a Catalunya, ens indiquen que cal continuar aplicant mesures de prudència i contenció de la fiscalitat i això és el que el govern local vol continuar fent.

Així, podem destacar que l’impost que més afecta al conjunt de la ciutadania, l’IBI, només incrementa un 0,74%, una mitjana de 3,5€ per rebut.  D’altra banda, l’Impost de Vehicles no s’incrementa. Per la seva banda, el conjunt de taxes i preus públics s’incrementaran un 3,5% a excepció de la taxa de residus.

Una menció especial es mereix la taxa de residus que es proposa pel 2020. Tot i l’increment proposat, continuem tenim la taxa de residus més baixa del Vallès Occidental que arriba en alguns municipis a 190€, sent la mitjana d’uns 130€. La taxa de residus de Santa Perpètua es continuarà situant en la banda baixa a nivell comarcal, amb uns 87 €. En aquesta taxa hem d’encabir la penalització que ens imposa l’Agència de Residus de Catalunya pel baix nivell de separació i reciclatge i pel nivell d’impropis que es donen a Santa Perpètua, especialment a les fraccions de resta i d’orgànica. La previsió és que la penalització arribi als 75.000 € al 2019. Aquest és un dels principals reptes que haurem d’afrontar en el proper any: incrementar el nivell de separació dels nostres residus i el reciclatge i veure com implantem les tasques d’inspecció i alhora de bonificació per premiar el bon comportament de la ciutadania. D’aquesta manera, reduirem la penalització, farem més sostenible el cost del tractament dels residus municipals i reduirem el seu impacte ambiental.

D’altra banda, les Ordenances també són una eina per fomentar determinades polítiques que conformen el Pla de Mandat de l’Equip de Govern. En les Ordenances pel 2020 continuen vigents aspectes d’anteriors exercicis relacionats amb el medi ambient, la qualitat de l’aire i la salut de les persones, la promoció del vehicle híbrid i elèctric, les energies renovables i la contractació laboral indefinida en el nostre terme municipal. El  nostre compromís  amb  la ciutadania es basa en l’equilibri entre la contenció de la pressió fiscal i el rendiment en la recaptació municipal per garantir la prestació dels serveis que s'ofereix a la  ciutadania, configurant una fiscalitat justa, continguda i necessària.