La declaració d'Emergència Climàtica

En el passat Ple de setembre 2019, es va aprovar un recolzament unànime a la celebració de la Vaga pel Clima. És evident que el moviment mundial, protagonitzat pels joves, està tenint efectes i es transforma en una poderosa crida mundial als líders polítics per a que prenguin mesures de forma urgent davant del que el món de la ciència ens està advertint des de fa temps, potser massa temps: el model de desenvolupament és insostenible i el canvi climàtic és una realitat que amenaça la supervivència de la Humanitat al planeta Terra, el nostre. 

Just quan acabava el Ple, prop de 200 persones arribaven a la Plaça de la Vila en manifestació per participar de la convocatòria mundial de la Vaga pel Clima. A totes aquestes persones els hi agraeixo el seu activisme social i ambiental en un tema tant important per la supervivència del planeta Terra.

En aquell mateix Ple podríem haver aprovat la Declaració d’Emergència Climàtica com molts altres Ajuntaments estan fent aquest dies. Però a l’Equip de Govern vàrem decidir que no. Que declarar l’emergència climàtica no és un declaració més. Volem que aquesta declaració estigui plena de contingut, de propostes locals realitzables que comptin, a més, amb suport social, perquè sense una gran implicació de la ciutadania perdran força.

El Pla de Mandat 2019-2023 del govern local està farcit de propostes relacionades amb l’emergència climàtica i els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 impulsada per les Nacions Unides. Però necessitem anar més enllà. Les propostes han de ser contrastades i ampliades per arribar al màxim consens possible i la necessària implicació social en el seu desenvolupament. Per això, crec que ha estat un encert que el Consell Municipal de Medi Ambient, sigui el centre de treball per a concretar una proposta de Declaració d’Emergència Climàtica a Santa Perpètua.